piątek, 7 grudnia 2012

Kopytka z sosem z pieczarkami

Ok dziś czas na coś mącznego;P
Poza tym kupiłam tak fajne małe pieczarki,że aż szkoda ich nie wykorzystać;P
Przepis typowo jarski  ale można dodatkowo dodać na talerz jakieś mięsko ;)
Przepis na kopytka wzięty z książki  "Ilustrowana szkoła gotowania, kuchnia włoska. krok po kroku"


Składniki na kopytka: (1,2kg ciasta)
1kg ziemniaków
100g parmezanu
250g mąki
1jajko
gałka muszkatołowa, sól

Przygotowanie:
  1. Obrać ziemniaki, ugotować je i przecisnąć przez praskę.
  2. Dodać jajko, parmezan, mąkę, gałkę muszkatołową i sól.
  3. Wymieszać składniki, pomagając sobie plastikową szpatułką. Kiedy ciasto osiągnie właściwą konsystencję zakończyć jego wyrabianie.
  4. Na posypanej mąką stolnicy wiele wykonać wiele wałeczków z ciasta, wykrawać je z małych plastrów ciasta.
  5. Otrzymane wałeczki pociąć na małe kawałki o długości ok 1cm.
  6. W dużym garnku zagotować wodę, dodać sól i na wrzątek wrzucać nasze kopytka, zamieszać, wyjmować po wypłynięciu na powierzchnie.
 Składniki na sos:
50dag bardzo małych pieczarek
mała cebula
duży kubeczek śmietany 18 %
2 łyżki masła
sól, pieprz
zioła prowansalskie

Przygotowanie:
  1. Pieczarki dobrze umyć i odsączyć na sitku. Cebulę drobno posiekać.
  2. W garnuszku rozpuścić masło i wrzucić cebulę i  pieczarki. Dusić ok 10-15 minut. 
  3. Doprawić sola i pierzem. Dodać śmietanę i przyprawić ziołami.
  4. Całość dusić jeszcze jakieś 10 minut ciągle mieszając.
  5. Kopytka polewamy obficie sosem z pieczarkami.
Smacznego;)