czwartek, 9 stycznia 2014

Fondant czekoladowy


Ciastko z czekoladą wypływającą z środka... mniam 
Przepis dostalam na warsztatach kuchni Agaty.
Ciastko nie jest bardzo słodkie, więc spokojnie można polać je sosem czekoladowym i podać z lodami...


Składniki:
100g gorzkiej czekolady
50g masła+ do wysmarowania
2łyżeczki kakao
2jajka
2żółtka
100g cukru
100g mąki pszennej
Sól szczypta

Przygotowanie:
  1. Kokilki (z tej porcji ok 3 o średnicy 9cm) nasmarować masłem i obsypać kakao.
  2. Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej lub rondelku. Zdjąć z ognia i wystudzić.
  3. W misce ubić jajka, żółtka z cukrem i solą na puszystą masę.
  4. Do masy dodać wystudzoną czekoladę. Wymieszać.
  5. Dodać mąkę, delikatnie wymieszać.
  6. Ciasto przelać do kokilek i wstawic na ok 20 min do lodówki
  7. Piec ok 10-15 min w temp 200st. C.
Smacznego :)