środa, 29 stycznia 2014

Kurczak jogurtowo-paprykowy

Kolejne danie z tzw wymyślonych z resztek;)
Jeśli chodzi o te resztki to bardziej odmrożenie piersi i szukanie nowego smaku ;)
Kurczak jest soczysty i powiem szczerze, że po wypróbowaniu tego z patelni i z pieca wolę z patelni na odrobinie oliwy ;)





Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
2-3 łyżki jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego
1 łyżeczka (z tzw. czubata) słodkiej papryki
sól, pieprz
rozmaryn
olej  ( w wersji na patelnię i do grzanek)
bułka lub bagietka

Przygotowanie:
  1. Pierś opłukać, oczyścić z błony i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Przygotować marynatę: jogurt wymieszać z sola pieprzem, papryką i rozmaryn.
  3. Włożyć mięso do marynaty, wymieszać, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin. (ja zostawiłam na całą noc).
  4. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim mięso lub włożyć kurczaka do naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200st. C i piec ok 10-15 minut.
  5. Na reszcie oleju usmażyć grzanki z bułki lub bagietki i podać z ciepła piersią..
Smacznego  ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz