piątek, 10 stycznia 2014

Likier miętowy

Likier miętowy był drugim, ktory wykonalam z tej strony.
Nie barwiłam go spozywczym barwnikiem więc kolorek bardzo wyblakły...
Mniej słodki niż oryginalny...



Składniki:
Ok 200g miętowych landrynek( ja dałam 180)
500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
1/2 szkl. wody
1/3 szkl. cukru
1/2 szkl. spirytusu

Przygotowanie:

  1. Landrynki rozpuscić w wodzie podgrzewając w rondelku. Wystudzić.
  2. Dodać mleko skondensowane i cukier. Zblendować.
  3. Dodać spirutus, wymieszać i przelać do butelki (0,7 l). 
  4. Likier należy postawić w ciemnym miejscu na co najmniej tydzień.

Smacznego delektowania :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz