niedziela, 19 stycznia 2014

Gofry jogurtowe

Coś delikatnego na niedzielę;)
Nie dosyć, że na jogurcie to jeszcze z pełnoziarnistą mąką:)
Przepis z kuchniaagaty.pl , bardzo polecam odwiedzenie strony, a jeśli jesteście z Bydgoszczy to na jej warsztaty;P
Ja popłynęłam na czekoladzie, ale wiem, że Agata ma różny repertuar, więcej informacji na stronie;p
A wracając do gofrów to ja zajadałam się z dżemem z cukinii w wersji cytrynowej;)



Składniki:
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżki cukru
1/2 szkl mleka
1/2 szkl jogurtu greckiego
2 jajka
8 łyżek masła

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuścić i wystudzić.
  2. Nagrzać gofrownicę.
  3. Wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę. Ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany.
  4. Odrobiną masła smarujemy gofrownicę, wylewamy ciasto i pieczemy ok 5 minut aż się zarumienią.
  5. Upieczone gofry stawiamy w pionowej pozycji np oparte o coś aby odparowały.
  6. Smaruje,y dżemem, nakładamy bitą śmietanę lub posypujemy cukrem pudrem, jak tylko mamy ochotę.
Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz