poniedziałek, 6 stycznia 2014

Ryż zapiekany z jabłkiem i gruszką

Z gruszek, które dostałam od koleżanki zostały mi 2, ale za to miałam kilka jabłek w lodówce...
Bardzo lubię ryż z prużonymi jabłkami zapiekany z łyżką śmietany, więc postanowiłam trochę poeksperymentować i zmienić smak typowego zapiekanego ryżu z jabłkiem poprzez dodanie gruszki.



Składniki:
5 jabłek
2 gruszki
2 łyżki cukru(można dodać więcej lub nie dodawać wcale)
1 łyżeczka cynamonu + do posypania
torebka ryżu
mleko
cukier waniliowy
szczypta soli
masło do wysmarowania formy

Przygotowanie:
  1. Ryż ugotuj na mleku z dodatkiem cukru waniliowego i solą al dente według przepisu.
  2. Jabłka i gruszki umyj, osusz i obierz. Pokrój w kostkę lub małe kawałki i wrzuć do garnka z cukrem.
  3. Owoce próż na małym ogniu aż zmiękną ale zachowają jeszcze swoją konsystencję. Doda cynamon.
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wyłóż połową ryżu.
  5. Na ryz wyłóż połowę owoców, przykryj je ryżem i na wierzch ułóż pozostałe owoce.
  6. Całość posyp cynamonem i wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180st C na ok 20 minut.
  7. Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego.
Smacznego ;)