niedziela, 5 stycznia 2014

Gruszki pod kruszonką

Dostałam od koleżanki kilka gruszek i postanowiłam coś z nimi zrobić ;)
Tego dnia miałam sporo nauki i jakoś nie mogłam się skupić i szukać jakiś zaawansowanych przepisów na gruszki, więc zrobiłam najprostszą rzecz jaką znam;)
Gruszki pod pierzynka z kruszonki ;) 
Oczywiście zasiedziałam się nad książką i kruszonka wyszła twarda, ale smak nie do opisania;)



Składniki:
0,5kg gruszek
2 łyżki cukru (jeżeli gruszki są bardzo słodkie można nie dodawać)
1 łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu
gałka muszkatołowa (opcjonalnie)
masło, mąka i cukier na kruszonkę

Przygotowanie:
  1. Gruszki umyj, osusz i obierz. Pokrój na małe kawałki lub kostkę.
  2. Gruszki z cukrem wrzuć do garnuszka i gotuj na małym ogniu tak aby zmiękły ale się nie rozleciały. 
  3. Dopraw przyprawami i przełóż do nasmarowanych masłem naczyń żaroodpornych.
  4. Na owoce nałóż kruszonkę.
  5. Piecz ok 10-15 minut w tem 180st. C.
  6. Super smakują ciepłe z gałka lodów waniliowych ;)
Smacznego;)