sobota, 21 września 2013

Faszerowane warzywa (cukinia i pomidor)

Postanowiłam zrobić coś na ciepło na kolację. A że w domu mieli być goście to akurat była okazja;)
Miałam w lodówce 2 małe cukinie, dokupiłam 4 twarde pomidory i przygotowałam coś co widziałam kiedyś w "Doradcy smaku" odc 58.   Przepis zmodyfikowałam.
Przyznam się, że trzeba bardzo uważać na pomidory, bo mi kilka się "rozłożyło" ale w smaku coś nie do opisania, nawet jeśli nie lubi się cukinii...

Składniki na 8 osób:
2 cukinie
4 duże twarde pomidory
2 szalotki
1-2 ząbki czosnku
 500g mięsa mielonego
jajko
sól morska
pieprz czarny mielony (ja miałam świeżo mielony z młynka)
mielona słodka papryka
zioła prowansalskie / bazylia/ oregano (według własnych upodobań)
natka z pietruszki
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
  1. Cukinię umyj, pokrój na duże kawałki i wydrąż środek tak aby powstały miseczki.
  2. Pomidory umyj, przekrój na pół i wydrąż miąższ.
  3. Gotowe miseczki z cukinii włóż do naczynia żaroodpornego, dopraw solą i pierzem, nalej odrobinę oliwy i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180-190st C. Piecz aż będzie miękki, dodaj pomidora i piecz kilka minut.
  4. Wydrążony miąższ z cukinii i pomidora pokrój na drobne kawałki.Szalotki opłucz i drobno pokrój.
  5. Na patelnię wlej oliwę z oliwek, wrzuć szalotką. Jak ta się zeszkli dodaj warzywa. Odparuj wodę z warzyw. Zdejmij masę z ognia i ostudź ją.
  6. Do miski wrzuć mięso mielone, dodaj jajko, ostudzone warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj sól, pieprz, paprykę, zioła oraz pokrojoną drobno natkę pietruszki. Całość dobrze wymieszaj.
  7. Włącz piekarnik i nastaw 
  8. Z piekarnika wyjmujemy podpieczone warzywa, faszerujemy je i układamy z powrotem w naczyniu.
  9. Podlewamy je delikatnie wodą, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy ponownie do piekarnika. Pieczemy ok 15-20minut.
  10. Ja podałam z ryżem curry z marchewką (bez groszku, bo A nie lubi :P )
Smacznego ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz