wtorek, 10 września 2013

Pierś z kurczaka z sosem kurkowym

Sos z kurek tak mi smakował, że musiałam go jeszcze raz zrobić, a że niedługo wracam do Szadku, akurat siedzę w Bydgoszczy i zakuwam do egzaminu poprawkowego, to może zjem coś fajnego;)
Pierś z kurczaka uwielbiam pod każdą postacią, choć ostatnio skłaniam się ku piersi z indyka. 
Lepszy smak, zdrowsza, droższa ;) z tym ostatnim żartuje, ale tyle się naczytałam o hodowli, karmieniu itd, że nie do końca mam ochotę je kupować...
Mój tata nie trawi nic z kurczaka oprócz piersi choć i one jakoś coraz mniej mu smakują ;( 
Za to swojska kura na rosół w niedzielę oczywiście, ogryzie do ostatniego włókna przy kości ;)


Składniki
na sos - tutaj
pierś z kurczaka
sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka,  bazylia
jajko
bułka tarta
1 łyżka mąki
olej do smażenia

surówka z sałaty, pomidora, marchewki i natki z sosem koperkowo-ziołowym

Przygotowanie:
  1. Przygotuj sos wg przepisu.
  2. Pierś z kurczaka umyj, osusz i oczyść z błonek. przekrój ją na 2 kotlety.
  3. Wymieszaj wszystkie przyprawy i nasmaruj nimi mięso po czym rozbij je tłuczkiem. (proponuję przykryć mięso folią spożywczą lub włożyć je do małej foliówki, wtedy nie będzie się rozpryskiwało na boki).
  4. Jajko rozbij. Bułkę tarta mieszaj z mąką i wysyp na talerz.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Panieruj mięso i usmaż, po czym wyjmij na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  6. Przygotuj surówkę. Sałatę umyj, odsącz i poszarp na kawałki. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na drobnych oczkach. pomidora pokrój w cienkie plasterki. Natkę opłucz, osusz i pokrój. Wymieszaj składniki, polej sosem koperkowo-ziołowym.
  7. Mięso polej sosem kurkowym i podawaj z surówką.
Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz