poniedziałek, 16 września 2013

Zupa szczawiowa

Złe wspomnienia z dzieciństwa, nie znosiłam tej zupy...
Jak jeszcze mi się przypomni jak mama zmuszała mnie do jedzenia jej z makaronem, o bleeee... z jajkiem jeszcze jakoś przejdzie, ale i tak dziękuję ;)
Teraz jakoś już ją zjadam, choć wolę pomidorową, ogórkową i wiele wiele innych...
Szybka w przygotowaniu, całkiem smaczna z jajkiem, a do tego moja mama ją uwielbia;)
Przygotowuje się na klasycznym wywarze z mięsa i warzyw.

Składniki:
włoszczyzna
kostka na zupę (np od schabu, bądź kawałek wołowiny)
sól, pieprz
słoiczek przecieru ze szczawiu
śmietana 18% do zaprawienia
jajko ugotowane na twardo na każdą osobę

Przygotowanie:
  1. Przygotuj wywar. Mięso umyj i włóż do garnka z zimna, osoloną wodą, dodaj włoszczyznę. Gotuj do czasu uzyskania wywaru (ok 1h).
  2. Z garnka wyjmij mięso i warzywa, a wywar przecedź.
  3. Przecier ze słoiczka przecedź przez sitko do wywaru. Dopraw sola i pieprzem jeśli masz ochotę.
  4. Zagotuj. Zapraw śmietaną i podawaj z ugotowanym jajkiem na twardo podzielonym na ćwiartki.
Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz