Przepis poznany w Gotuj krok po kroku...
Batoniki są bardzo pyszne, ale trzeba je trzymać w lodówce. Są wtedy smaczniejsze i dłużej świeże...
Polecam taką przekąskę dla dzieci na drugie śniadanie lub też studentów na ich długie godziny na uczelni ;)
Składniki:
2 dojrzałe banany
180 g masła
100 g brązowego cukru
270 g płatków owsianych
3 łyżeczki miodu
50 g rodzynek
50 g orzechów włoskich
150 g gorzkiej czekolady
1/4 szkl. śmietany kremówki
Przygotowanie:
- Orzechy włoskie posiekać i podprażyć na suchej patelni. Następnie wymieszać z płatkami owsianymi oraz rodzynkami.
- Masło rozpuścić z cukrem oraz miodem.
- Banany obrać i zmiksować lub rozgnieść za pomocą widelca.
- Orzechy, płatki owsiane i rodzynki wraz z bananami dołożyć do mieszaniny masła, cukru oraz miodu. Całość dokładnie połączyć łyżką.
- Blachę o wymiarach 21x25 cm wyścielić papierem do pieczenia. Rozsmarować na nim bananowo-owsiankową masę. Wierzch wyrównać.
- Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180st C i piec ok 30 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić w blasze do ostygnięcia.
- Gorzką czekoladę połamać na kawałki, roztopić w gorącej kąpieli wodnej, dołożyć śmietanę kremówkę i wymieszać.
- Tak przygotowaną polewą polać ostudzony wypiek i odstawić do ostygnięcia. Gdy wierzch zastygnie, ciasto pokroić na prostokątne batoniki.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz