piątek, 28 lutego 2014

Bananowe batoniki

Przepis poznany w Gotuj krok po kroku...
Batoniki są bardzo pyszne, ale trzeba je trzymać w lodówce. Są wtedy smaczniejsze i dłużej świeże...
Polecam taką przekąskę dla dzieci na drugie śniadanie lub też studentów na ich długie godziny na uczelni ;)


Składniki:
2 dojrzałe banany
180 g masła
100 g brązowego cukru
270 g płatków owsianych
3 łyżeczki miodu
50 g rodzynek
50 g orzechów włoskich
150 g gorzkiej czekolady
1/4 szkl. śmietany kremówki

Przygotowanie:

  1. Orzechy włoskie posiekać i podprażyć na suchej patelni. Następnie wymieszać z płatkami owsianymi oraz rodzynkami.
  2. Masło rozpuścić z cukrem oraz miodem.
  3. Banany obrać i zmiksować lub rozgnieść za pomocą widelca.
  4. Orzechy, płatki owsiane i rodzynki wraz z bananami dołożyć do mieszaniny masła, cukru oraz miodu. Całość dokładnie połączyć łyżką.
  5. Blachę o wymiarach 21x25 cm wyścielić papierem do pieczenia. Rozsmarować na nim bananowo-owsiankową masę. Wierzch wyrównać.
  6. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180st C i piec ok 30 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić w blasze do ostygnięcia.
  7. Gorzką czekoladę połamać na kawałki, roztopić w gorącej kąpieli wodnej, dołożyć śmietanę kremówkę i wymieszać.
  8. Tak przygotowaną polewą polać ostudzony wypiek i odstawić do ostygnięcia. Gdy wierzch zastygnie, ciasto pokroić na prostokątne batoniki.
Smacznego ;)