poniedziałek, 24 lutego 2014

Prosta zapiekanka z cukinią i ziemniakami

Zapiekankę robiłam jakiś czas temu i zapomniałam umieścić przepis na blogu.
Stwierdziłam, że duże ilości sosu beszamelowego są bardzo kaloryczne ale za to jakie pyszne;)
Zastanawiam się też jaką kolejność powinnam dać i nie mam zielonego pojęcia co będzie najlepiej smakowało ;)



Składniki:
3-4 ziemniaki
mała cukinia
20 dag mięsa mielonego
1 cebulka pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1 papryczka chilli, pokrojona w plasterki, bez pestek
sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka,
zioła prowansalskie, bazylia, oregano
sos beszamelowy ok 2 szklanek (mleko, masło, mąka i gałka muszkatołowa)
ok 250 g mozzarelli do pizzy i zapiekanek (nie w kulce)

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki dobrze wyszoruj i gotuj ok 10 minut.Ziemniaki obierz i pokrój w plasterki. 
  2. Cukinię dobrze umyj. Pokrój ją w plasterki.
  3. Mięso mielone podsmaż na odrobinie oleju z cebula i czosnkiem i przyprawami.
  4. Przygotuj sos beszamelowy.
  5. Wysmarowaną masłem formę żaroodporną wyłóż ziemniakami, następnie połóż cukinię i posól delikatnie.
  6. Pokryj to sosem beszamelowym (mniej niż połową).
  7. Następnie do formy nałóż mięso mielone i drobno posiekana papryczkę chilli.
  8. Całość zalej resztą beszamelu i posyp serem mozzarella.
  9. Wstaw całość na ok 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st C.
  10. Podawaj gorące.
Smacznego :P