czwartek, 13 lutego 2014

Ciabatta

Domowe pieczywo zawsze lepiej smakuje ;)
Po pierwsze dlatego, że robimy je sami, po drugie bo domowe mają mniej ulepszaczy i smakują bardziej naturalnie;)
Dziś piekłam ciabatty z przepisu, który znalazłam na blogu, w którym się zakochałam :P
Mowa o Kuchni w zieleni...
A co do pieczywa, to długo się je robi ale na walentynki zawsze milej zjeść śniadanie z własnej produkcji pieczywem <3 


Składniki:
Big (zaczyn)
1/2 łyżeczki drożdży instant (można użyć również świeżych drożdży)
1/3 szklanki wody
2/3 szklanki mąki

Ciasto
3 szklanki mąki
2 łyżeczki drożdży instant
1,5 szklanki wody
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Podane składniki bigu mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy na całą noc przykrytą folią aluminiową (najlepiej zrobić bigę wieczorem przed pójściem spać, a rano zająć się resztą ciasta).
  2. Podane składniki ciasta dodajemy do wyrośniętej bigi i formujemy z niego jednolitą masę. Ciasto powinno być dosyć klejące, jednak nie dodajemy więcej mąki, niż już wsypaliśmy.
  3. Masę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 3,5 godziny.
  4. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę/blat oprószony mąką i staramy się uformować z ciasta prostokąt. Wierzch również oprószamy delikatnie mąką. 
  5. Ciasto kroimy na prostokąty mając jednak na uwadze to, żeby nie były zbyt cienkie. Nie starajmy się na siłę rozciągnąć ciasta, gdyż wtedy ciabatty będą duże i płaskie.
  6. Pokrojone ciabatty wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 35 minut do wyrośnięcia.
  7. Wkładamy do piekarnika blachę z wodą/kostkami lodu, wtedy ciabatty będą miały chrupiącą skórkę.
  8. Po tym czasie pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku do 230 stopni. Pieczemy ok. 15 - 20 minut. w zależności od tego, jak będzie rumienić się skórka.
Smacznego :P

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz