Pasztet ten po raz pierwszy piekłam na Boże Narodzenie, był soczysty, miękki i na prawdę bardzo ale to bardzo smaczny...
Sądzę, że będę go piekła częściej ale tez i będę wypróbowywać nowe przpeisy.
Ten sprawdzony już jeden jest, a to najważniejsze;)
Przepis pochodzi z książki pt. "Boże narodzenie przy stole", którą nabyłam w okolicy świąt w Empiku w super promocji przy kasie;)
Składniki:
800g karkówki lub łopatki wieprzowej
300g udźca indyczego bez kości
200g surowego boczku
200g wątróbek indyczych
2 marchewki
1 pietruszka
1 średni seler
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 goździki
2 łyżki oliwy
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 bułki kajzerki
3 jajka
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
pieprz
sól
3 łyżki masła
bułka tarta
Przygotowanie:
- Karkówkę pokrój na 4 kawałki.
- Wszystkie mięsa opłucz i osusz. Następnie włóż je (za wyjątkiem wątróbki) wraz z obrana marchewką, pietruszką oraz selerem do garnka i wlej tyle wody, aby je przykryła.
- Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Gotuj około 50-60 minut, aż mięso będzie miękkie.
- Wyjmij z wywaru wszystkie składniki do ostygnięcia.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na oliwie.
- Następnie dorzuć wątróbkę i obsmaż je przez kilka minut. Odstaw i ostudź.
- Ugotowane mięso, warzywa, wątróbkę i cebulę zmiel w maszynce do mielenia.
- Kajzerki namocz w wywarze z mięsa, odciśnij i dodaj do masy.
- Całość zmiel jeszcze 2 razy.
- Dodaj lekko ubite jajka oraz przyprawy, po czym dokładnie wymieszaj.
- Dwie keksówki nasmaruj masłem, obsyp bułka tartą, a następnie wypełnij przygotowaną masą.
- Piecz pasztet ok 90 minut w temp 180st C.
- Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz