piątek, 21 lutego 2014

Domowy makaron

Naszła mnie ochota na domowy makaron, choć w sklepach mamy ich do wyboru tonę ;)
Skorzystałam z przepisu z "Ilustrowana Szkoła Gotowania Kuchnia Włoska krok po kroku"...
Schemat jest prosty na 100g mąki używamy 1 jajka i ok 1 ml oliwy z oliwek.

Ja przygotowałam dość sporo tego makaronu, bo z 1kg wychodzi ok 1,6kg ciasta.. 
Poza tym pożałowałam, że nie mam maszynki do robienia makaronu i wszystko robiłam ręcznie, od rozwałkowania po krojenie ;)
Chcąc uzyskać idealne ciasto, nie należy używać zbyt dużej ilości mąki, lecz często odwracać je w trakcie wałkowania: częste ruchy sprawiają, że ciasto szybciej obeschnie.
Podczas cięcia makaronowych krążków przesuwać ostrze noża w przód - wykonując proste ciecie, ryzykuje się spłaszczeniem ciasta, które później mogłoby się już nie rozwinąć.


Składniki:
1kg mąki
10 jajek
10 ml oliwy z oliwek extra vergine (oliwa wpływa na elastyczność ciast)
szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Na stolnicy usypać kopiec z mąki, w środek wbić jajka.
  2. Dodać oliwę i wymieszać wszystkie składniki za pomocą widelca.
  3. Posługując się widelcem połączyć z pozostałymi składnikami.
  4. Następnie kontynuować zagniatanie ciasta dłońmi.
  5. Po uzyskaniu jednolitej masy ciasta, lewą ręką przytrzymać ciasto, natomiast prawą nadać mu kształt zwiniętego rulonu.
  6. Ponownie rozgnieść ciasto i uformować z niego wałek na posypanej mąką stolnicy.
  7. Zwinąć wałek ciasta w taki sposób, aby otrzymywać kształt kuli. Następnie oprószyć mąką folię kuchenną i owinąć nią ciasto. Tak zabezpieczone ciasto włożyć do lodówki na czas pomiędzy 15 a 40 minut.
  8. Odciąć kawałek ciasta z uformowanej wcześniej kuli i rozwałkować go.
  9. Ciasto powinno osiągnąć grubość 2-3mm.
  10. Oprószyć mąką rozwałkowane ciasto, po czym zwinąć je w rulonik.
  11. Otrzymany wałek ciasta pokroić nożem na wiele krążków, aby uzyskać wstążki o oczekiwanej grubości.
  12. Zdecydowanym ruchem rozwinąć otrzymane krążki makaronowego ciasta.
  13. Potrząsnąć otrzymanym makaronem w celu szybszego osuszenia i rozdzielenia.
SMACZNEGO ;)