poniedziałek, 10 lutego 2014

Domowa granola

Przepis Nigelli;)
Domowa granola to tak naprawdę niedużo roboty i na pewno mniejszy koszt niż kupna...
Do tego zawsze używamy tego na co mamy ochotę.
Ja zrobiłam taka najbardziej klasyczną granolę z orzechami, słonecznikiem, pestkami dyni i rodzynkami...
W planach mam taką z kawałkami banana i kokosa ale muszę zjeść najpierw te 2,5l które mi teraz wyszło...
Oczywiście najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym lub mlekiem ;)


Składniki (na 2,5l)
450 g płatków owsianych
120 g ziaren słonecznika
120 g pestek dyni
175 g jabłek z przecieru 
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
120 g brązowego syropu ryżowego lub ryżowego syropu słodowego lub golden syrupu (można zastąpić płynnym miodem)
4 łyżki płynnego miodu
100 g jasnego brązowego cukru
250 g migdałów (w całości)
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju słonecznikowego
300 g rodzynków

Przygotowanie:
  1. Wymieszać wszystko za wyjątkiem rodzynek. 
  2. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Piec w temperaturze 170ºC około 40 minut, mieszając w trakcie kilka razy. 
  4. Po wystudzeniu wymieszać z rodzynkami. 
  5. Można ją przechowywać wiele tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku.